Femei care au schimbat lumea dar care nu prea sunt cunoscute de public

Azi, cu ocazia zilei de 8 martie, ziua internațională a femeii, doresc să vă prezint o listă cu câteva femei care au schimbat lumea, au ajutat omenirea să progreseze, dar despre care nu prea se vorbește sau nu prea am auzit.

Ada Lovelace - această doamnă, născută în 1815, este considerată prima femeie care a scris un program pentru calculator. Prima programatoare din lume !

Alice Guy-Blache - La începutul secolului 19 această doamnă era cunoscută drept prima femeie regizor de film.  Pe parcursul carierei a produs peste 600 de filme mute și 150 de filme cu sunet. Și nu doar că a fost prima femeie director de film, dar a adus în această industrie (dominată chiar și în zilele noastre de bărbați) multe tehnici și idei interesante.

Zelda Wynn Valdes - în 1948, într-o perioadă în care America discriminările rasialele erau ceva normal, această doamnă a urma o carieră (de succes) și a fost prima femeie de culoare care a avut un magazin pe Broadway. Hainele create de ea erau așa de populare între vedete încât a fost cooptată de Playboy să le creeze un costum senzual, rezultatul fiind emblematicul Playboy Bunny Costume.

Hedy Lamarr - cu toată că a devenit cunoscută ca actriță, în 1942 a dezvoltat și a patentat un dispozitiv de comunicații care urma să fie folosit de armata SUA pe timpul celui de-al doilea război mondial astfel încât mesajele transmise să poată fi decodate de naziști. Acest dispozitiv a pus bazele comunicațiilor wireless, incluzând GPS, comunicații mobile, WiFi.

Vijaya Lakshmi Pandit - prima femeie aleasă ca președinte a ONU. Născută în 1900 în India, a avansat pe treptele politicii internaționale și ale diplomației iar în 1953 a fost votată ca președinte a ONU fiind considerată una din cele mai infleunte femei-funcționar public al secolului 20

Valentina Tereshkova - prima femeie astronaut. În tinerețe această doamnă a lucrat într-o fabrică textile până în momentul în care a fost selectată să facă parte dintr-un program de selecție pentru un viitor zbor în spațiu cu personal uman la bord. În 1963 a pilotat Vostok 6, executând 48 de orbite în jurul Pământului. La vârsta de 26 ani a obținut, și deține încă, recordul mondial pentru cea mai tânără astronaută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu