De ce mâncarea făcută de noi nu mai are gustul ală bun din copilărie

Ajunși la vârsta maturității, cu familie și copii acasă, ne vedem puși în postura de bucătari casnici. Trebuie să facem de mâncare atât pentru noi cât și pentru cei de care avem grijă. Și totuși mânecarea făcută de noi nu mai are gustul ală bun care îl avea mâncarea făcută de mam sau de bunica.
S-ar putea spune că gusturile și mâncărurile de care ne aducem aminte provin din trecut și oarecum ne transportă înapoi în timp, în vremurile alea frumoase ale copilăriei. Și de aia ni se par așa de bune.
Însă mai sunt câteva motive pentru care mâncarea făcută de părinții noștri era mult mai bună decât ce reușim noi să facem acum.
Probabil pentru că..

Părinții noștri schimbau rețete și sfaturi. Da, acum sunt o infinitate de websiteuri și cărți însă majoritatea sunt o înșiruire de cantități și pași de urmat. Rețele părinților noștri erau niște povestiri scrise cu atenție pe hârtii

Multe din ingrediente erau crescute în curtea proprie (sau proveneau din curtea unui prieten /cunoștință). Evident că erau proaspete și gustate. Acum cumpărăm de la supermarket legume tratate cu tot felul de chimicale.

Nu erau așa stresate de dietă. Adică nu aveau rețineri în a adăuga grăsime din belșug, ceea ce aduce un gust special. La fel și cu sarea sau piperul, care erau adăugate din belșug.

Știau cum să înlocuiască diverse ingrediente. Datorită lipsei produselor din magazine au învățat diverse trucuri și mai ales cum să înlocuiască ingredientele lipsă, aproape făcând magii.

Prepara mâncarea gustând tot timpul din ea. Noi, cu atâtea distracții în jur, nu mai avem timp să păzim mâncarea 2 ore. Așa că o băgăm la cuptor și setăm timerul conform indicațiilor de pe ambalaj.

Aveau experiență bogată în gătit. Noi, în funcție de buget și timp, mai o pizza, mai o shaorma, mai un restaurant, mai o mâncare comandată online. Ei nu aveau luxul ăsta și erau nevoiți să gătească zilnic.

Vremurile se schimbă și odată cu ele se schimbă și ceea ce mâncăm. Probabil că o să ajungem la un moment dat ca în filmele SF unde mâncarea constă într-o pastilă. Sau o pastă universală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu