locuri de muncă și meserii care nu mai există

Cu trecerea timpului și avansul tehnologiei multe locuri de muncă și meserii nu mai există. Fie nu mai erau necesare, fie au devenit automatizate. În continuare sunt câteva din acestea.


fochist - fochiștii aveau rolul de întreține focul aprins, pe vapoare, trenuri sau în clădiri. Odată cu trecerea la utilizarea motoarelor electrice rolul acestor oameni a dispărut. Munca în sine era foarte grea, tot timpul trebuie să stai lângă foc, la temperaturi foarte mari.

telegrafist - înaintate de apariția telefonului, principalul mijloc de comunicare la distanță era telegraful. Astfel, când cineva dorea să trimită un mesaj, mergea la postul telegrafic iar telegrafistul transmitea mesajul spre destinație. Comunicația mesajelor se făcea în codul Morse

liftier - la apariția lifturilor acestea erau ridicate/coborâte manual astfel o persoană trebuia să se ocupe de acest aspect. Când au apărut lifturile electrice această meserie a dispărut. Totuși și în ziua de azi mai putem găsi liftieri, fie la hoteluri/clădiri de lux (ca un element de lux) fie la diverse instituții (pe post de paznic).

proiecționist de cinema - acesta se ocupa de echipamentele aflate în sălile de cinema și era responsabil cu proiectarea filmelor pe ecran. Și în acest caz evoluția tehnologică a făcut ca acest post să dispară, echipamentele de azi sunt automatizate și mult mai performante

dactilograf - înaintate de răspândirea calculatoarelor și a fotocopiatoarelor documentele erau redactate la mașini de scris de către personal specializat. În ziua de azi cu toate că există persoane care se ocupă cu redactarea documentelor, suplimentar mai au nevoie și de alte competențe (cum ar fi utilizarea calculatorului și a instrumentelor de tip office). Evident și în acest caz evoluția tehnologică a dus la dispariția acestei meserii.

telefonist(ă) - înaintate de apariția centrelor telefonice digitale, telefonistele (pentru că acest job era îndeplinit în special numai de femei) erau cele care efectua legăturile în centralele telefonice. Acum centralele telefonice sunt automate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu